Tweet |
Ukrayna'da 1986 yılında, tarihin en büyük çevre felaketine neden olan patlamanın yaşandığı Çernobil Nükleer Santrali'nin bulunduğu bölgedeki yangının nükleer atıkların depolandığı bölgeye yaklaştığı ifade edildi.
NÜKLEER ATIKLARA YAKLAŞIYOR
Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çevreye yayılan dumanlar nedeniyle, yangının kapladığı alanın tam olarak tespit edilemediği, fakat 8 Nisan tarihi itibariyle, 3 bin 500 hektarlık alanın yangının etkisi altında kaldığı belirtildi. Tur operatörü Yaroslav Yemelianenko, yangının terk edilmiş Pripyat şehrine ulaştığını ve nükleer santrale yaklaştığını belirtti. Yangının nükleer atıkların depolandığı bölgeye yaklaştığı ifade edildi. Sosyal medya hesabına "Durum ktritik. Bölge yanıyor" yazan Çernobil Tur Operatörü Yaroslav Yemelianenko yangının videosunu paylaştı.
ÇERNOBİL NÜKLEER KAZASI
26 Nisan 1986 tarihinde Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen patlama Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğinde en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirilmiştir. Bu sınıfta ölçeklendirilen yalnızca iki nükleer felaket bulunuyor. Bunlardan birisi Çernobil felaketi, diğeri ise 2011 yılında meydana gelen Fukuşima Nükleer Santrali kazaları. Çernobil’deki patlamada çıkan zehirli bulut, başta Ukrayna ve Belarus olmak üzere Rusya ve Avrupa’nın bir kısmını etkilemiş, zehirli bulutlar, ABD, Kanada ve hatta Japonya’ya bile ulaşmıştı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, felaketin gerçekleştiği 30 kilometrelik bölgede çalışan ve yaşayan 600 bin kişi yüksek dozda radyasyona maruz kalmış, Ukrayna’ya komşu ülkeler başta olmak üzere dünyada milyonlarca insan faciadan olumsuz etkilenmişti.