![]() |
Tweet |
“Kritik Döneme Girdik, Herkes Evinde Kalsın”
Fatih Çimen’in sunduğu ‘Soru Cevap’ programına katılan Dr. Meltem Özen, virüsün yayılma hızıyla ilgili konuşurken, “Yayılma hızı düşecek ama alınan önlemlerle düşecek. 1 hafta, 10 gün sonra bunun neticesini görebiliriz. Ama alınan tedbirlere çok dikkat edilirse. Eğer yüzde 100 dikkat edilirse, salgın 1 ay içinde kontrol altına alınabiliyor. Eğer yüzde 75 olursa 6 ila 8 aya kadar uzayabiliyor. Bu matematiksel olarak gösterilmiş bir çalışma. Yüzde 100’ü sağlama imkanımız yok ama olabildiğince dikkat edersek salgının yayılmasını kısaltabiliriz ama ne kadar olur onu hep beraber göreceğiz” dedi.
Herkesin sorumlu davranması ve mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Özen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Artık devletin yapabileceği bir şey yok. Her türlü önlemi söylediler, aldılar. Evinize kapanın dediler. Şüpheli vakaları yakaladıkça karantina altına aldılar ama şimdi bütün illere yayılmış durumda. Bundan sonra yapılacak iş, herkes sorumlu davranıp mutlaka evinde oturacak. Mecbur değilse dışarı çıkmayacak. Ancak bu şekilde yayılımı önleyebiliriz. Devlet kimsenin kapısına polis dikemez, insanlar kendisi dikkat edecekler.”
“Ağır Olmayan Vakaları Evine Yolluyoruz, Bunlar Kati Surette Odalarından Çıkmamalı”
“Hastalık teşhisi konmuş kişiler kati surette karantinada olmalı. Bazılarını şikayetleri çok yoğun değilse tedavi için biz evine yolluyoruz. Ağır vakaları hastaneye yatırıyoruz. Diğerlerini ilaçlarını vererek evlerine yolluyoruz. Bu hastalar kati surette evde kalmalı, odalarından dahi çıkmamaları gerekiyor.”
“Herkesi Taşıyıcı Kabul Ediyoruz”
“Biz herkesi taşıyıcı olabilir diye kabul ediyoruz, çünkü belirti vermeyen veya çok az belirti veren insanlar var. Hafif bir öksürüğü oluyor, ateşi çok düşük oluyor, hasta olduğunu bile algılamıyor ama toplumda dolaşarak hastalığı yayabiliyor. O yüzden herkesi hasta kabul ediyoruz.”
Dr. Özen daha sonra, Türkiye’deki vaka sayılarıyla ilgili şu çarpıcı açıklamayı yaptı:
“Herkesi çok dikkatli olmalı. Kritik eşiğe geldik, hakikaten vaka sayımız çok arttı. Sizin gösterdiğiniz vaka sayıları 23 binlerde diyorsunuz. Ben size daha farklı bir şey söyleyeceğim. Şu anda bizim test ettiğimiz ve istatistiğimize giren vakalar evet 23 bin ama biz günlük test sayımızı 15-20 bin aralığında yapıyoruz. Gönül ister 40-50 bin test yapalım fakat olanaklar var. Biz vakaları seçerek test yapıyoruz. Ateşi, öksürüğü, solunum problemi olanları test edelim gibi bir takım şartlar arıyorduk test sayımız artıkça şartları azalttık.”
“Vaka Sayımız 600 ila 900 Bin Arasında Olabilir”
“Yani bizim şu anda test yaptığımız vakalar, vakaların yüzde 15'i ile yüzde 20’si. O zaman biz 23 bin vakamız var diyorsak, şimdi tıbben de baktığımız zaman her bir teşhis edilen vakaya karşın toplumda 10 tespit etmediğimiz vaka olduğu kabul edilir. Bizim vaka sayımız 23 bin ise, o zaman bunu 10’la çarpacağız yani 230 bin vakamız var. Ama biz diyoruz ki şu ana kadar vakaların yüzde 20 ile 25’ini test ettik. Bilemediniz yüzde 30’u olsun. O zaman biz 230 bin vaka sayısını en az 3 ya da 4’le çarpacağız. Türkiye’nin vaka sayısı 600 ila 900 bin çıkıyor. Aslında bizim ülke olarak bu kadar vakamız var”
Dr. Özen’in bu açıklaması üzerine sunucu Çimen ‘Test yapmakla doğru orantılı diyorsunuz. Bu konuyu ilerleyen dakikalarda konuşacağız” diyerek araya girdi ve sözü maske kullanımıyla ilgili olarak Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı ABD Başkanı Prof. Mustafa Necmi İlhan’a verdi.