Tweet |
Gökhan DİHKAN (sayfa61)- TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı pandemi sürecinden dolayı buralarda ekiplerin çalışmalarına zorunlu olarak ara verildiğini belirterek, “Ancak Temmuz ayının ortaları gibi Turizm ve Kültür Bakanımızın Trabzon programı bulunuyor. Kendisi Trabzon’a geldiği zaman Ayasofya hizmete girmiş olacak, açılışını yapacaklar. Sümela Manastırı 1 Haziran itibariyle kısmen ziyarete açılacak. Sümela’da avludan aşağıya doğru bütün sahada ana şapeller kütüphane bütün bölümlerin olduğu yerlerde çalışmalar sürüyor. Sümela Manastırı’nda içeri girdikten sonra aşağıdaki büyük avluya inip oradaki ana kilise freskler ve mutfaklar ziyaret edilebilir hale geleceği söyleniyor. Bu Temmuz’un ortalarında olacak. Bakan Bey geldiği zaman Ayasofya ve Sümela o haliyle açılmış olacak. Sümela açıldıktan sonra kenardaki farklı yerlerdeki çalışmalar kısmen devam edecek. Ama bunların ziyareti engellemeyeceği ifade edildi” dedi.
BAKAN KIZLAR MANASTIRI’NI DA AÇMALI !
Kızlar Manastırı’nın son durumu ile ilgili olarak da bilgi veren Kantarcı, “Geçen yıl bakan bey ziyaret ettiğinde belediyeye ilgili devrin yapılması için gerekli çalışmalar yapılsın dendi. Belediye ile ilgili husus tamamlandı. Kalmış olan düzenlemeler mi var? Bunların bitirilmesi gerekiyor. Kızlar manastırı bu haliyle çalışmalar tamamlanalı açılmayı bekleneli uzun süre oldu. Açılması lazım. En azından bu elimizde olması lazım. Bekliyoruz. Bakan Bey geldiği zaman belediye başkanıyla birlikte onu da hizmete sunmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
TRABZON MÜZESİ’NDE 1 YILLIK DAHA İŞ VAR !
Trabzon’da önemli turistik ziyaret merkezlerinden biri olan Kostaki Konağı( Trabzon Müzesi’nde) restorasyonların bir müddet daha devam edeceğini kaydeden Kantarcı, “Orada 1 yıldan daha fazla iş var. İnce eleyip sık dokuyorlar. Hassas bir restorasyon süreci var Trabzon müzesinde. Ortahisar camiinde ise en azından turist gruplarının en yoğun olarak geldiği bir zaman aralığı belirlenip o zaman da a mozaiklerin üzeri açılabilir. Örneğin sabah namazından sonra öğle namazına kadar aralıkta mozaiklerle ilgili belirli kısımlar halılar kenara çekilebilir. Bunu uygulayabiliriz. Günde bir defa açılıp bir defa kapatılabilir” dedi.
VAZELON VE KUŞTUL MANASTIRLARI KONUSUNDA ORTADA BİR ŞEY YOK !
Vazelon Manastırıyla ilgili yıllardır konuştuklarını ancak yol alamadıklarının altını çizen Kantarcı, “Vazelon ve Kuştul Manastırları restorasyon kapsamına alınmalıdır diyoruz. Santa harabeleri var. Bunların koordine edilip restorasyon kapsamına alınması lazım. Geriye dönük olarak bakıyoruz, geçmişte turizm müdürü başlıyoruz demiş. Geçmiş dönemde Bir vali başlıyoruz demiş. Son 20 yıldır yaptık yapıyoruz deniyor ama ortada bir şey yok !” dedi.
PAZARI ÇEŞİTLENDİRMEMİZ GEREKİYOR !
Trabzon’un çıkarının turizmde yattığını hatırlatan Kantarcı, “Baktığımız zaman sadece Ortadoğu pazarı tek pazar olarak risktir. Çeşitlendirmemiz gerekiyor. 2-3 ay sonra Avrupa’da pandemi etkisi kaybolacak. Ama körfez ülkelerinde artış var. Belki körfezden gelemeyecek bir kitle var. Körfez ülkeleri yarın öbür gün siyasi pozisyona sekteye uğrayabilir. Dolayısıyla Avrupa pazarına dönmemiz lazım. Bunun yanı sıra Malezya, Uzak doğu pazarından da bir şeyler alabiliriz. Avrupa’dan bir şeyler alabiliriz. Ekoturizm doğa turları, alternatif turizm çeşitleriyle ilgili ciddi bir pazar var. Bundan da pay alabiliriz. Bütün vadilerimiz ordudan tutun Artvin’e kadar her taraf da göl var. Şelale var dere var. Derelerde rafting önemli bir faaliyet. Sadece rafting için gelen gruplar var. Kuş gözlemciliği bölgede bilindik. Safari söz konusu. Çiçek fotogğraflama gibi alternatif turizme uygun bizim potansiyelimizi kullanabiliriz. Pazarı çeşitlendirmeye yönelik faaliyetlerde bulunmak gerekiyor” dedi.