Tweet |
Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından yayınlanan 2023 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda, uyuşturucunun son 10 yılda dünya genelinde yüzde 23 arttığına dikkat çeken Şahintaş, şunları dile getirdi:
Gençler Arasında Uyuşturucu Kullanımı Hızla Artıyor!
Aynı tehlike, ülkemiz için de söz konusudur. Türkiye’de uyuşturucu kullanımı, özellikle gençler arasında hızla yayılmaktadır. Emniyetin yayınladığı raporlarda ülkemizde uyuşturucuya başlama yaşının 21 olarak açıklanması, gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan çalışmalarda uyuşturucuya başlama yaşının 8-10 yaşlarına kadar indiği, bilhassa 15 yaş altında uyuşturucu kullanım oranlarının yüzde 100’lerin üzerinde artışlar yaşandığı görülmektedir. Yine Türkiye, uyuşturucu kaynaklı 18 yaş altı ölümlerde Avrupa’da ilk sırada yer almaktadır.
Uyuşturucu Bağımlılığı, Suç İşlemeyi Kolaylaştırıyor!
İHH tarafından yayınlanan çalışmada Türkiye’de yaklaşık 10 milyon insanın madde ve davranış bağımlısı olduğu, cinayetlerin yüzde 60’ı, saldırıların yüzde 40’ı ve tecavüz olaylarının yüzde 33’ünün alkol ve madde kullanımı olan kişiler tarafından gerçekleştirildiği kaydedilmektedir.
Uyuşturucuya Erişim Kolaylaşmıştır
Özellikle gençlerimizi hedef alan ve bağımlılık yapan maddeler, parklarda, sokaklarda, metruk binalarda ve atıl durumda bulunan birçok alanda kolay ulaşılabilen bir hale gelmiş durumdadır. Uyuşturucu kullanım yaşı çocuk yaşlara kadar düşerken ve kullanım oranları sürekli yükselmektedir.
Gençlerimiz Neden Bu İlletin Ağına Düşüyor?
Gençlerimizin uyuşturucunun ağına düşmesindeki en önemli etken, gelecek kaygısı ve umutsuzluktur. Genç işsizliğinin yüzde 30’ların çok üzerinde olduğu, kaçak göçmenlerin ucuz işgücü olarak istihdam edildiği, işe girme ve terfilerde liyakatin değil de iltimasın ve torpilin egemen olduğu bir ülkede, gençlerimiz mücadele gücünü kaybediyor ve çareyi başka yerlerde arıyor.
Gençlik Geleceğimizdir, Maneviyat Olmadan Gençlik Ayakta Kalamaz!
Devletlerin, toplumların uyuşturucu ve benzeri tehditlerle mücadelesi, onların gençliğe verdiği öneminde göstergesidir. Rahmetli Erbakan Hocamız, “Bir milletin asıl gücü; tankı, topu, tüfeği değil inançlı ve imanlı gençliğidir” derken bunu kastediyordu. İnsanı yaşatan şey, maneviyatıdır, moralidir. İmam Hatip okulu sayısını artırmakla, Kuran Kursları açmakla maneviyatı güçlü nesiller yetiştiremezsiniz. Bunlar önemlidir ama yeterli değildir. Maneviyatı güçlü nesiller yetiştirmek için gereken şey ahlak ve ilkedir, liyakattir, adalettir! Ülkeyi yönetenlerin yaşayışlarıyla, uygulamalarıyla bunları hayata geçirmesi ve gençlere örnek olmasıdır!
Trabzon’da Her Gün Uyuşturucu Yakalanması Neyi Gösteriyor?
Basına yansıyan haberlere baktığımızda, ilimizde hemen her gün uyuşturucu üreten ve satanların yakalandığını, değişik miktar ve isimlerde uyuşturucuların ele geçtiğini görüyoruz. Bu uyuşturucu maddeler kime satılıyor? Nerede satılıyor? Bunu kim üretiyor? Neden bir türlü önü alınamıyor? Bu sorular cevap bekliyor. Evet, emniyet güçlerimize teşekkür ediyoruz ama herkes biliyor ki uyuşturucu gibi büyük paraların döndüğü bu piyasada sıradan insanlar bunun üretimini ve satışını yapamazlar. Sokak operasyonları tamam da bu sokak satıcılarına bunu veren kaç büyük çete lideri yakalandı? Trabzon Valiliğinin bu konuda özel bir bilgilendirme toplantısı yapması, kamuoyunu bu konuda aydınlatması gerekmektedir.