![]() |
Tweet |
Prof. Özlü, “ Aşı noktasında ümit verici çalışmalar var. Dünyada 160’ın üzerinde aşı var. 10’dan fazlası üçüncü aşama deneylerini yürütüyor. Muhtemelen yılbaşına kadar bu deneyler tamamlanıp kullanıma hazır hale gelebilir. Birinci ve ikinci aşama deneylerin tamamlanmış olması sevindiricidir. Yılbaşı itibariyle bazı aşıların kullanıma hazır hale geleceğini düşünüyorum. Ancak etkili ve güvenli aşı bulunsa bile ne kadar koruyacak onu bilemiyoruz. Bu yüzden 2021 başında salgın durur diyemiyoruz. Herkes bu aşıya ulaşabilecek mi? Bunlar önemli sorular. Çok fazla sayıda insanın aşılanması lazım. Üretilse de hedef kitleye ulaşılması zaman alacaktır. Aşı bulunsa bile birkaç yıl bu virüsle yaşamaya mecburuz” dedi.
DURUM HİÇ DE İÇ AÇICI DEĞİL !
Hem Türkiye’de hem de dünyada son durumun hiç de iç açıcı olmadığının altını çizen Özlü, “Avrupa’da vaka sayısı artıyor. Hindistan’da 100 bine yakın vaka var. Salgın hız kesmedi devam ediyor. Salgın yokmuş gibi, virüs bitmiş gibi davranıyoruz. Kontrollü sosyal hayat dönemine geçtik. Ancak maalesef kontrolsüz bir sosyal hayat söz konusu. Biz tamamen eskisi gibi olmaya çalıştık. Bu durum salgının kontrolden çıkmasına neden oluyor. Artık tehdit yakınımızda. Vatandaşlarımızın tanıdığı bazı insanlar hastalandı yattılar. Kimileri de öldüler. Herkes çevresinde hastalığa yakalanmış kişileri bulabilir. Çember daralıyor. Öncesine göre dikkatli olmak gerekiyor” diye konuştu.
KİMSE GÜVENDE DEĞİL !
Covid 19 geçirenlerde bağışıklık oluştuğunu da hatırlatan Özlü, “Bu bağışıklık yaklaşık olarak 4 ay devam ediyor. Bağışıklık var ama herkeste aynı etkiyi göstermeyebiliyor. Hastalığı atlatmış kişilerde tekrar hastalanmalar görülebiliyor. Kimse güvende değil. Herkes elinden geldiği kadar tavsiyelere ve tedbirlere uymalı. Herkese bulaşabiliyor. Covid-19 kronik hastalığı olan kişilerde ağır seyrediyor. Çocuklarda daha hafif seyredip daha az ölümlere neden oluyor. Ancak kimse bana bir şey olamaz diyemez. Kimse kendini güvende hissedemez” şeklinde konuştu.