![]() |
Tweet |
Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin eski terminal binasının bulunduğu alan üzerinde rayiç bedeli artırmak için plan değişikliği yaptığını belirterek, bu duruma sert tepki gösterdi. Hiçbir plan değişikliğinin rayiç değeri arttırmak için yapılamayacağını kaydeden Başkan Şen, “Plan değişiklikleri kamu yararı için yapılır. Bir arazinin rayiç bedelini artırmak demek resmen oradan rant sağlamak anlamına gelir. Bunu siz belediye olarak yaparsanız vatandaşların taleplerinin de önüne geçemezsiniz. Siz orada 12 kat inşaat ruhsatı verirseniz yanındaki mülkler de aynı talepte bulunur. Belediye imarla ilgili konularda yanlış örnek oluyor” şeklinde konuştu.
12 KATLI BİNA YAPILABİLECEK
Belediyenin bu terminal arazisinin nasıl değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili kendileriyle herhangi bir görüşme gerçekleştirmediğini kaydeden Şen, “Satışla ilgili durum ise bizim irademizin dışındadır. Orayla ilgili bir planlama çalışması yapılmıştı. Eski terminal yeri ticaret, turizm, konut alanı olarak planlanmıştı. Ama imar haklarını değiştirdiler. Orada 12 katlı bir bina yapılabilecek bir düzenlemeye gidildi. Biz bununla ilgili olarak belediyeye resmi yazıyla itirazda bulunduk. Bu alanın belediyenin mülkiyetinde olsa da tüm paydaşlarla bir araya gelerek değerlendirme yapılmasını istedik. Kamunun elinde bulunması nedeniyle sosyal alan, kültürel alanların olduğu bir kent alanı olarak düzenlenmesini istedik. Kamunun menfaati sadece satmak değildir. Sosyal ve kültürel menfaat olarak değerlendirmek gerekir yazısını yazdık. Henüz bir cevap gelmedi” diye konuştu.
BELEDİYENİN KAPISINA KİLİT VURALIM O ZAMAN !
Hazırlanan plan gereği o arazinin etrafındaki tüm sanayi alanlarının da kaldırılacak olduğunun altını çizen Şen, “Orada büyükçe boşluk alan oluşturmak daha doğru bir planlama olur. Bizce de yapılaşmanın kısıtlı tutulması, ağırlıklı olarak açık alan kullanılması gerekir. İleriye dönük olarak düşünülmesi gereken bir durum daha var. 2053 demiryolu projemiz var. Demiryolu için ana istasyon, ara istasyon ve gar gerekiyor. Böyle bir mekan varken bu tür öngörücü bir şekilde orayı bekletmekte fayda olabilir. O bölgeden demiryolu geçecek. Geleceğe yönelik planlama ortaya koymak lazım. Nihayetinde STK’ları meslek odalarını, belediye içindeki unsurları alıp fikir süzgecinden geçilerek oranın nasıl değerlendirileceği planlanmalıdır. Satış en son olacak işti. Oradan alınacak parayla başka yatırımlar finanse edilecekse, belediyenin ekonomik gücü arazi satarak düzeltilecekse, projeler arazi satılarak finanse edilecekse belediyelerin kapısına kilit vuralım o zaman. Mülk satmak olayı zorunluluk halinde olduğu zaman makul görülebilir. Eski terminal çok değerli bir alan. İnsanlar açısından değerli bir alan. Bu şekilde kulanım kararı alınmasını benimsemiş değiliz. Bilimsel olarak da doğru hareket edilmiyor” ifadelerine yer verdi.