Tweet |
“ESKİ YAPILARIN VE ESERLERİN KORUNMASI MİNİMUM DÜZEYDE”
Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, Trabzon’da imar planlarında yeni ve eski kent ayrımlarının yapılarak kentin tarihi dokusunun korunması gerektiğini dile getirdi. Bunun büyük bir problem olduğunu belirten Ustaömeroğlu, “İmar planlarında Trabzon’un öncelikle eski ve yeni kent ayrımını yapması gerekir. Eski yapıların ve eserlerin korunması minimum düzeyde. Bu makro düzeyde ve bölgesel anlamda olmalıydı. Sadece binayı değil de bölgesel anlamda bir mahalleyi, çevreyi koruyabilseydik Trabzon’un bütünü için eski kenti ‘bak bu kent korunmuş’ denecek hale getirirdik. Böyle olmadığı için imar planları hazırlanırken eski kent dokusuna olabildiğince müdahale edildi. Eski kent dokusuna müdahale edilince de eski binalar yapılan yeni binaların arasına karıştı. Bu başlı başına büyük bir problem. Bugün biz eski Trabzon’dan bahsedemiyorsak, Boztepe’den baktığımızda bu kentin neresi eski neresi yeni diyemiyorsak başlıca sebebi budur. İmar planlarında eski ve yeni ayrımlarının yapılmaması.” dedi.
“ESKİ KENT İÇERİSİNE YENİ MODERN BİNALAR YAPMAYA ÇALIŞTIK”
Ustaömeroğlu, yeni imar planlarının oluşturulması ile birlikte eski kent içerisine yeni binaların yapılmasının da kent için başka bir sorun olduğunu aktardı. Trabzon’un dokusunu bozmadan uyumlu binalar yapılabileceği belirten Ustaömeroğlu, “Bir diğer sıkıntı ne yazık ki, mimari anlamda yeni imar planları oluşturuldu diye eski kent içerisine yeni modern binalar yapmaya çalıştık. Oysa eski kent dokusuyla uyumlu binalar yapılabilirdi. Bu konuda Kent Estetik Koruma Kurulları çok eskiden kurulabilirdi. Kent Estetik Koruma Kurulları 40- 50 sene öncesinde devreye girseydi o zaman kent merkezinde de eski yapılarla uyumlu binalar yapılabilirdi. Batıda bu böyledir. Batıda bir binanın dış cephe boyası bile değiştirilemiyor. En azından izin alınmak zorunda. Ne yazık ki Türkiye’de bu böyle değil. Bu benim binamdır, kimse karışamaz gibi deme lüksümüz yok. Çünkü o bina kentin bir eşyasıdır. Dolayısıyla o binanın o kente uyumlu olması gerekiyor. Bu kamusal bir sorundur.” ifadelerinde bulundu.
YENİ YOLLAR KENT İLE BÜTÜNLÜK İÇİNDE OLMALI
Yeni yapılan yollarında kent ile bütünlük içinde olması gerektiğini söyleyen Ustaömeroğlu, “Yeni yol yapacağız diye eski kentin içerisinden yeni geniş yollar geçirip, kamu yararı adına eski binaların, eski dokuların yıkılması da başlı başına bir sorundur. Mesela Uzun Sokak’ın cadde genişliği bir içer de bir dışarda. Bu imar planında Uzun Sokak’ın orijinal halinden daha geniş işlenmiş olmasıdır. Yeni yapılan binalar içerde yapılıyor, eski binalar dışarda kalıyor. Böyle bir karmaşıklık var ve bu karmaşıklıkta kentin çarpık olarak görünmesine yol açıyor.” açıklamalarında bulundu.