![]() |
Tweet |
Gökhan DİHKAN(sayfa61)- Türkiye İş Bankası A.Ş. kuruluşu İŞ Yatırım ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin ortak organizasyonuyla Trabzon’da iş insanları ve ihracatçılara yönelik olarak düzenlenen “Piyasalardaki Son Gelişmeler: Fırsatlar ve Tehditler” konulu bilgilendirme toplantısına Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, İran transit ticaretinin niçin bir türlü başlayamadığını açık bir şekilde ortaya koyan sorularıyla damgasını vurdu. Ermiş, “Biz ‘İran’la çalışacağız’ dediğimizde Trabzon Limanı’na ambargo koyulma tehlikesi ortaya çıkıyor. Ticareti harekete geçirmek için İranlı dostlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama sonuçta tıkanıp bir noktada kalıyoruz. Alacağınız parayı bankaya yatıramadığınız için bu sefer ciddi bir problemle karşılaşıyorsunuz. Dolar belasından kurtulma şansımız yok mu?” dedi. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan sermaye hareketlerinin yüzde 50’sinin sürekli ABD’ye gittiğine dikkat çekerek, doların hakimiyetinin kırılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Trabzon Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleştirilen ve İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan ile Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda söz alan Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, panelistlere Trabzon için hayati önem taşıyan İran transit ticaretini Amerika’nın izlediği politika ve dünya genelindeki dolar hegemonyası nedeniyle başlatamadıklarına dikkat çekerek, “Bizim bu dolar belasından kurtulma şansımız yok mu?” sorusunu yöneltti.
17 YILDIR İRAN İLE AÇILIM SAĞLAYAMADIK ! DOLAR BELASINDAN NASIL KURTULACAĞIZ!
Ermiş dünyanın dolardan kurtulma şansı olup olmadığını sorarak, “Trabzon tarihi misyonu itibariyle bir önemli ticaret şehridir. Globalleşen dünyada kentimizin bu hüviyeti yeniden önem kazanmıştır. Trabzon’un ise transit ticarette önemli hinterlandı İran’dır. Halk Bankası’na yapılanlar ortada. Bizim de katıldığımız toplantıda dinlediklerimiz artık İran’ın nefes alamaz hale getirildiğini ortaya koyuyor. Bizim ise dediğim gibi transit ticarette hinterlandımız İran. Şimdi ülke olarak da Doğu Karadeniz’i Anadolu’ya bağlayan projeler var. Zigana Tüneli, Kop dağı gibi. Trabzon Gürbulak sınır kapısı 550 km’dir bu yatırımlarla otobana dönüşmüş olacak. Ama biz İran’la çalışacağız dediğimizde Trabzon Limanı'na ambargo koyulma durumu ortaya çıkıyor. Ticareti harekete geçirmek için İranlı dostlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ama sonuçta tıkanıp bir noktada kalıyoruz. Alacağınız parayı bankaya yatıramadığınız için bu sefer sorunla karşılaşıyorsunuz. Bu sadece Türkiye’nin derdi değil İran ile çalışan bütün ülkeler için problem. İran acil alması gereken ilaçları bile alamıyor. Biz 17 yıldır İran ile bu sebeple açılım sağlayamadık. Dolar belasından, dolar baskısından niye kurtulunamıyor?” dedi.
SÜPER SORU AMA DOLAR BASKISINDAN KURTULMANIZ MÜMKÜN DEĞİL !
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan bu sorunun süper bir soru olduğunu belirterek Ermiş’e cevaben yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Doların rezerv para olmasının bir tek gerçek nedeni var. Bu Amerikan tahvil piyasasındaki, borçlanma piyasasındaki durumla ilgilidir. Çin 800 milyar dolar tahvilinin 200 milyar dolarını Amerika’ya satıp fazla parasını çekip çıkarıyor. Piyasa bozulmuyor! Bu başka yerde olsa ‘Niye para çekiyorsunuz?’ derler. Örneğin Çin’e bu kadar parayı soktuğunuzda çıkartamazsınız. Rusya’dan da çıkartamazsınız. Dolayısıyla dünyada Amerikan tahvil piyasasının vereceği güveni veren o derinliğe sahip başka bir piyasa olmadığı için dolardan, doların hakimiyetinden, baskısından kurtulamazsınız. Ayrıca sermaye hareketlerinin yüzde 50’si sürekli ABD’ye gider. Doların hakimiyetini kırılamayacak olmasının bir sebebi de budur” dedi.