Tweet |
Bakan Muş'un Trabzon'a gelerek bakan yardımcıları, milletvekilleri ve diğer katılımcılarla toplantılar yapmasının, görüş alışverişinde bulunmasının moral motivasyon açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan Gürdoğan, "Yakın senelere kadar Trabzon'da böyle bir toplantı yapılmamıştı. Bakan, bakan yardımcıları, milletvekilleri geldiler. İhracatta markaları oluşmuş, son 20 yıla damga vuran iş adamları toplantılarda ve programlarda ön plana çıktı. Bunların öne çıkması benzer firmaları da kamçılayacaktır. Alınan kararlar takip edilirse iyi olur. Dünkü toplantı STK'ların projelerinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Yatırım Adası, Lojistik merkez, Ro-ro taşımacılığını hep biz kentin STK'ları gündeme getirdi. Dolayısıyla iktidar da projeleri takip ederek kent adına yol haritası belirlemelidir. Burada iktidar da, muhalefet de, STK'lar da hem kendi aralarında hem de birlikte zaman zaman bir araya gelmelidir. Herkes kendi ihtisası olduğu alanda konuşmalıdır. Herkesin bir kafadan konuşmaması gerekir. Bu konu çok önemlidir" dedi.
İHRACAT İÇİN EKİP KURULACAK
Bakan Muş'un temasları sırasında Trabzon ihracatının daha ileri noktalara taşınması için bir ekip kurulup çalışılması gerektiğinin de vurgulandığını kaydeden Gürdoğan, "Bu ekip turizmden, ihracata kadar geniş bir yelpazede kenti uluslararası arenada bölge açısından dönüm noktası olabilecek aşamaya nasıl taşıyabileceğini belirleyecek ve yol haritası çıkartacak. Bununla ilgili Valilik ve STK’larla bir çalışma grubu oluşturulması kararı alındı" dedi.
TRABZON'DA BALIK İHRACATI ÇOK YÜKSELDİ
Bakan Muş'un dünkü ziyaretinde ön plana çıkan bir diğer gelişmelerden birinin de Trabzon’da balık ihracatının çok yükseldiğinin tespit edilerek bunun daha da geliştirilmesi için yapılabileceklerin tartışılması olduğunun altını çizen Gürdoğan, "Ticaret Bakanlığı'nın yeni bir modeli var. Bakanlık bizim de takip ettiğimiz ve Trabzon'da hayata geçirmeye çalıştığımız modele destek veriyor. Balıkçılar için ilk uygulamayı Trabzon'da yapmak istiyoruz. Bütün ufak üreticiler ortak olacak tek elden işleme, depolama tesisi yapılacak. Tek elden ihracat olacak, ufak ve büyük üreticileri buluşturup bir sinerji oluşturmanın peşinde olacağız. Bu konuda ihracatta 1 milyar dolara bile çıkabiliriz. Vietnam'a yarı mamül olarak yolladığımız bir balığın kilosu 10 Euro ise suşi olarak gittiği zaman 40 euroya çıkıyor. Katma değeri Vietnam'a veriyoruz. Bunu burada yaptığımız zaman bu katma değer bizde kalacaktır" diye konuştu.