Çelebi şu ifadelere yer verdi:
“Dünya ve ülkemiz ağır ekonomik koşullardan geçen bir süreci yaşamaktadır. Pandemi, savaşlar, depremler ekonomide derin hasarlar oluşturmuştur. Reel sektör olarak bunun farkındayız. Fakat bu olumsuzlukların yanı sıra farklı etkilerin de birleşmesiyle Trabzon ekonomisinin göstergelerinde son 7 yılda büyük sapmalar görülmektedir. Reel sektör olarak içinde bulunduğumuz bu duruma kayıtsız kalamayız. Resmi istatistiklere yansıyan bu veriler acil önlemler alınması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır”
“Trabzon’un ihracatı son 7 yılda 1 milyar 553 milyon dolardan 1 milyar 95 milyon dolara düşmüştür. Trabzon, en fazla ihracat yapan iller sıralamasında ise 15’inci sıradan 23’üncü sıraya gerilemiştir. Son yedi yılda Trabzon’un Gayri Safi Milli Hasılası yüzde 31 azalmıştır. 2021 verilerine göre ise Trabzon’un Gayri Safi Milli Hasılası Türkiye ortalamasının yüzde 38 altında kalmış, il sıralamasında ise 37’nci sıradan 50’nci sıraya gerilemiştir. Trabzon’un ekonomik verilerindeki bu çarpıcı gerileme, Ticaret Bakanlığı’nın 2023 yılı mayıs ayında yayınladığı Trabzon Ekonomik Dönüşüm Stratejisi kitabında da tüm yönleriyle ortaya koyulmuştur”
“Dünya tarafından bir ticaret kenti olarak tanınan Trabzon’da yatırım arazisi imkanlarının çok kısıtlı olması bu tablonun ortaya çıkmasının ana nedenidir. Bu tabloya rağmen reel sektör olarak ilimizde yatırım yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Kamunun da içinde bulunduğumuz ekonomik tablonun iyileştirilmesi için acil çözüm adımlarını atmasını beklemekteyiz. İstediğimiz yatırımlar ve projeler, Trabzon’a yıllardır vaat edilen yatırımlar ve altyapılardır.
Reel sektör olarak Trabzon’daki ekonomik tabloyu hızlı bir şekilde dönüştürecek yatırımların 2024 Yılı Yatırım Programına alınmasını talep ediyoruz”
“Ekteki dosyada da geniş kapsamlı olarak dile getirdiğimiz; Yatırım Adası Endüstri Bölgesi, Gemi – Yat ve Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil – Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Trabzon’un Doğusunda Organize Sanayi Bölgesi, Trabzon’un Yatırım Teşvik Mevzuatında 5 veya 6’ncı Bölgeye Alınması, Küçük Esnaf ve Sanatkara yönelik sektörel sanayi sitelerinin kurulması Trabzon’un ekonomik yönden gelişimine büyük katkı sağlayacaktır”
“Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyıla girerken Trabzon’un yeni yatırımlarla buluşturulmaya, yeni altyapılarla donatılmaya, özel sektörün yatırım alanlarının büyütülmesine ivedilikle ihtiyacı vardır. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak, tüm bu taleplerimizi en yakın zamanda Ankara’da gerçekleştireceğimiz ziyaretlerle Bakanlarımıza da aktaracağız. Bugünkü toplantımıza katılan siz değerli basın mensuplarımıza Trabzon’un sorunlarına gösterdiğiniz duyarlılıktan dolayı bir kez daha teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz”DKİB Bakanı Ahmet Hamdi Gürdoğan toplantıda yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verdi:
‘’Çözümü istediğimiz yatırım programların ve sorunların bir çoğu siyasiler ve bakanlar tarafından Trabzon’a verilen sözlerdir. Ancak ne hikmetse Trabzon için bu sadece lafta kalmaktadır. Trabzon’un bir çok sorunları vardır. Ekonomik olarak Trabzon’u ayağa kaldıracak olan büyük Türkiye Cumhuriyetimiz’in kalkınma projesine uygun katkı sağlayacak vizyona uygun projelerin ivedilikle hayata geçirilmesini istiyoruz”
“Trabzon kıtalar arası ticarette önemli aktör olmuştur. Son yıllarda üretim ve sanayi anlamında altyapının geliştirilmemesinden dolayı Trabzon geri kalmaktadır. Trabzon yüksek teknolojisi, sanayi ve altyapısını geliştirmesiyle birlikte Doğu Karadeniz’de topyekün kalkındırılacaktır. Bu platformla birlikte sorunlarımızı Ankara’ya taşıyarak sayın Ulaştırma Bakanımızın önderliğinde, milletvekillerimiz ile toplantılar yaparak bu sorunlarla ve öncelikle olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na intikal ettirip takipçisi olacağız”
“Bizim için Trabzon’un yeni havalimanına kavuşturulmasını, yeni deniz yolunun yapılması, Güney Çevre Yolu, Samsun - Sarp otoyolu ve tren hattı önemlidir. Öncelikle sanayi için aciliyet arz eden, Arsin’in yatırım adası, endüstri bölgesi, yeni organize sanayi bölgeleri ve Trabzon’un teşvik mevzuatına 5.bölge kategorisine alınması sorunlarının çözüme kavuşturulması, akabatinde tüm projelerin takipçisi olacağını belirtmek isterim”
DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, her şeyin para olmadığını vurgulayarak, “Her şey para değil. Bazıları
için bürokrasi gerekiyor. Çamburnu’nda atıl olan yerin OSB olması için paraya gerek var mı? Biz buraya iş adamlarını getirmek istiyoruz. Samsun’da Mehmet Muş aday oldu. Orada toplantı yaptık. Trabzonluları getireceğiz. Araklı’daki tekstil kenti idare edersek ileride devamı olmayacak” dedi.
Trabzon Borsası Başkanı Eyyüb Ergan ise ‘’Açıklanan konuların hepsine birebir tabiyiz. Geçmişlerde milletvekillerimiz ve siyasiler ile konuşulmuş ve tartışılmıştır. Sayın Ahmet beyin söylemiş olduğu gibi bu başlıklar artık takip edilecektir. Katılımlarınız için teşekkür ederiz”
Soru cevap kısmında başkan Erkut Çelebi şu ifadelere yer verdi:
“Son 7 yılda bi
r gerileme görülüyor. Önemli kalemlerinden bir tanesi fındık. Bu merkezler kayıyor. Ferrero başka yerlerden ihracat yapıyor. 2 mily
ar dolardan olan fındık ihracat rakamları 600 milyon Euro’lara kadar düştü. Yatırım alanları kısıtlı yatırım alanlarını genişletmek gerekiyor. Organize sanayi bölgelerinde depoya ve lojistik merkezlere de ihtiyacı var. Fındık depolaması gerekiyor. Mevcut sistemde ürettiğin alanda depolama alanı yok başka yerlerde toplaması gerekiyor. Organize sanayisinden uzak yerlere stoklamalar yapılıyor. Depolar ve lojistik merkezler oluşturulması lazım. Doğusuna ve batısına depolama alanları kurulması gerekiyor. Ürünleri sevk etmek için depo alanları olması lazım”
“Yeni alanlar yaratmak gerekiyor. Gemi sanayi için organize sanayi bölgesi gereklidir. Sürmene’de bir alan var orası yüzde 100 kullanılamıyor. Orası geliştirilebilir. Somon’un gelişmesi ve işlemesini artması ve organizelere yayılmış durumda. Kokuyla ilgili sorunlar mevcut. Bunların güney çevre yoluna talep ediyoruz. Suya yakın ve yerleşim alanlarına uzak bir OSB kurulması gerekiyor. Geçen sene 118 milyon dolar olan somon ticareti Karadeniz bölgesinde yükselecek”