![]() |
Tweet |
Erdoğan, 2018’de yeni bir sisteme geçildiğini ve bu sistemdeki ilk dönemini tamamladığını belirterek, 14 Mayıs’ta yeniden aday olmasının önünde bir engel olmadığını söylüyor.
Fakat konuya farklı açılardan bakan hukukçular, Erdoğan’ın yeniden aday olmasının tek bir durumda söz konusu olabileceğini, bunun için de TBMM’nin seçimlerin yenilenmesine 5’te 3 çoğunlukla karar vermesi gerektiğini savunuyor.
ANAYASA 116. MADDE NE DİYOR?
H. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi
MADDE 116- (Değişik: 16/4/2017-6771/11 md.)
Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni
Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam eder.
Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıldır.
PROF. ÖZBUDUN: “ANAYASA HÜKMÜ AÇIK, DEĞİŞMEDİ”
Anayasa Hukukçusu Prof. Ergun Özbudun, Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için, TBMM’nin seçimlerin yenilenmesine 5’te 3 çoğunlukla karar vermesi gerektiğini, aksi durumda Erdoğan’ın yeniden aday olamayacağını söylüyor.
“Durum çok net. Tartışılacak bir tarafı yok. Gayet açık. Meclis 5’te 3 çoğunlukla seçimlerin yenilenmesine karar vermedikçe üçüncü defa aday olamaz. Yani aksine yapılacak her türlü yorum gayet yapay bir yorum olur. Çünkü Anayasa’nın hükmü açık. O değişmedi duruyor. Anayasa bir tek istisna getirmiş o da Meclis’in seçimlerin yenilenmesine karar vermesi.
Meclis de üye tamsayısının 5’te 3’ünün oyuyla seçimlerin yenilenmesine karar verir. Bu ihtimalde iki seçim de birlikte yapılıyor. Hem cumhurbaşkanlığı seçimi, hem genel seçimler. Tek istisna bu. Ama muhalefetin en azından bir kısmının da katılması gerekiyor. Bu nedenle bu ihtimal zor görünüyor.”