Bugun...


Gökhan DİHKAN

facebook-paylas
“Bir Avuç İnsan”a Bağlanan Umut
Tarih: 11-06-2023 03:15:00 Güncelleme: 11-06-2023 03:15:00


"Sizden öncekilerin erdemli davranarak yeryüzünün bir bozgun yurduna dönüşmesini engellemeleri gerekmez miydi? Ancak bir avuç insan hariç kimse böyle bir çabanın içine girmedi. Çoğunluk ihtiraslarının peşine takılarak zulme daldılar" (11/Hûd, 116)

 

Ayetten de anlaşılacağı üzere Kur'an, insanın dünyayı kurma iradesindeki başarısızlığa ilişkin serzenişlerde bulunurken, "Bir avuç insan hariç” kalıbıyla akıl, vicdan ve erdem sahibi insanlara atıfta bulunur. Azınlıkta kalan bu insanlar hariç, insanların çoğunun zulmü tercih ederek bir düşüş yaşadıklarını ve insanlık adına bir hayal kırıklığı yarattıklarını ifade eder.

 

İlahiyat Profesörü Şaban Ali Düzgün, Varoluş Sancısı isimli kitabında bu “bir avuç insan”ın neler başarabileceğini, başarması gerektiğini şu cümlelerle ortaya koyar:

“Ancak bu "Bir avuç insan" sayesinde, Allah'ın inandığı, güvendiği insanların da var olduğunu, dolayısıyla ümidimizi korumak için yeter sebebimizin bulunduğunu biliriz. Ancak bu bir avuç insanla herkesin gücünün yettiğine şeytan olduğu bencil bir dünyayı, herkesin birbirini var etmek için çabaladığı adil bir dünyaya dönüştürebiliriz. Ancak bu bir avuç insanla, insanoğlunun ruhunun derinliklerine yuvalanmış, birilerini kıskıvrak yakalamak için dışarı taşma fırsatı kollayan kötülüklerin kötürümleştirdiği bir dünyayı adalet ve merhametle sağaltabiliriz. Ancak bu bir avuç insan şimdiye kadar sağır kalınmış doğruların vicdanı olarak iş görmeye başlayabilir”

 

İslam’ın yeryüzüne getireceği barışı kurmaya niyetli bu bir avuç insan İslam dininin gerçek dava adamlarıdır. Bu dava adamlarının, bu bir avuç insanın kanaatimizce birkaç temel özelliği bulunmaktadır. Bu bir avuç insan Kur’an’ı kültür ve bilgi edinmek ya da zevk ve eğlence aramak için değil, Yaratıcı’nın içinde yaşadıkları toplum için ne emrettiğini anlamak ve hayata geçirmek için okur. Allah’ın verdiği talimatları hem bireysel hem de toplumsal manada hayatlarına uygulamak, bu amaç için mücadele etmek söz konusu bir avuç insanın karakteristik özelliğidir.

 

Önümüzdeki yıllar içerisinde dünya genelinde İslam’ın barışı tesis edilip, Allah’ın adaleti hakim olacaksa bu bir avuç insanın, bu dava delisi dertli, çilekeş adamlarının fedakarlık dolu üstün gayretleri sayesinde olacaktır. Allah onların yar ve yardımcısı olsun…

 

 

 

 

 

 

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
HABER ARA
YUKARI