Bugun...


Gökhan DİHKAN

facebook-paylas
İnşaat Ya Resulullah
Tarih: 30-10-2023 08:35:00 Güncelleme: 30-10-2023 08:39:00


Tanıl Bora'nın derlediği "İnşaat Ya Resulullah" isimli kitabından bir alıntıyla başlayalım.
"...Menderes-Demirel-Özal çizgisi, başka nerede ayrışırsa ayrışsın, imar-inşa cezbesinde mutlak devamlılık içindedir. Türk muhafazakârlığının inşaat merakından bahsedeceksek zaten, sözü mutlaka Büyük Sağ geleneğe getirmeliyiz - bakın işte o bir an'anedir! Süleyman Demirel'in başbakanlıklarından önce 1950'lerde DSİ genel müdürüyken yazdığı yazılara, yaptığı konuşmalara bakın. Colorado Nehri üzerindeki Boulder Barajı'nı üç gün boyunca seyrettiğini anlatır. "Türkiye'yi imar ve inşa etmeyi" Türk milliyetçiliğinin hedefi olarak koyar. (Bu memlekette bitmeye yüz tutan inşaata fetih müjdelercesine bayrak asılmıyor mu kaç zamandır!) Hem "ecdada layık olmak için" lazımdır bu ecdat da köprüler, hanlar hamamlar yaptırmıştır. Hem de "Büyük eserler, milletlerin birbiriyle yarışmasında üstünlük nişaneleri"dir; milli gururu kuru böbürlenmedense "tesisler" yüceltir Recep Tayyip Erdoğan'ın bir ara "pozitif milliyetçilik" şiarıyla üstlendiği ekonomist ve liberal milliyetçilik söyleminin kökü buradan sürer...
Menderes-Demirel-Özal hattı, Büyük Sağ gelenek, dahası, refah ve zenginleşme arzusunu, medeniyetin ana motoru olarak görür; modernliğe Aydınlanmadan, müspet ilimden daha garantili erişme yolunun iktisadiyattan geçtiğinin, kısacası kapitalizmin bilincindedir. Gökalp'ın yakınmasını hatırlayalım: "Bizim için yalnız neticeler lazım." Sonra Büyük Sağ, kendi siyasal meşruiyetinin ve iktidar mücadelesindeki gücünün de aslen maddi refah arzusuna hitap etmek olduğunun bilinciyle davranır. Muhafazakâr-liberal sentezin kökeni ve Türkliberalizminin en 'ciddi' kökü, buradadır. Her hizmet binası, her yol, (zamanımızda Ankara'da) her alt-üst geçit, 'yıllarca bir çivi çakmayan' CHP'nin kafasına çakılan bir çivi, 'sadece tenkit eden, hep gayrımemnun' solun usandırıcı dırdırını bastıran bir yatırım balyozu olarak kutlanır. Salih siyaseti 'hizmet yarışı' olarak tescil eden sağ, her bir binayı hizmet heykeli gibi diker. İnşaat, 'sözü bitiren' türden icraattir. Hükümetin, belediyenin, partinin çalıştığının en sağlam alameti, odur. 5N: Ne, neden, nasıl, nerede, ne zaman? 2K: Kime, kaça? Ehemmiyetsizdir, kazılan temelin altında kalır. İmar-iskan, bayındırlık, inşaat, hem güçlü bir ekonomi-politik bir potansiyeli harekete geçirir: zenginliğin bir vetiresi olarak zenginler yaratmanın stabilize ve duble -yaratana' da dönen- yoludur. Hem de refaha erme imgesini ve iş yapma/işleme/çalışma mitosunu imar eder. Nazım Hikmet "Yükseliyor yapı kan ter içinde..." dizelerinde hayranlığını yapıcıların emeğine hasretmişti ama 'popüler' hayranlığın nesnesi daha ziyade inşaatın 'sahibi' yani oraya gömülü sermayedir. Betonlaşmış güç-kuvvettir...."
***
Evet Türkiye'de sağ gelenek inşaata çok meraklıdır.
Menderes-Demirel-Özal-Erdoğan çizgisi "inşaat"a sanki kutsi bir misyon yükledi..
Boş yere mücahitlerin hepsi müteahhit olmadı bu ülkede..
Sarıklı müteahhitler !
Yukarıda yazıyor ne güzel yazmış Tanıl Bora..
"5N: Ne, neden, nasıl, nerede, ne zaman? 2K: Kime, kaça? Bu ehemmiyetsizdir, kazılan temelin altında kalır"
İyi güzel yapıyorsunuz otoyolları, barajları, tünelleri, gökdelenleri, köprüleri vs.. yapın !
Ama kime, kaça yapıyorsunuz, yaptırıyorsunuz?
Bütün bunları yaptırıp milletin önüne hizmet diye koyuyorsunuz öte yandan 5 liralık işi devlet kaynaklarından 10 liraya yaptırıp fark olan 5 lirayı kendinize komisyon olarak ayırıyorsunuz..
Nerede adalet?
Nerede adil düzen?
Nerede hakkaniyet?
Nerede milletin hakkı ve hukuku?
Hem siz bu "inşaat"larla zengin oluyorsunuz iktidar ve yandaşları olarak; hem de bu yatırımları halkın önüne hizmet diye getirip oy istiyorsunuz tekrar iş başına geliyorsunuz.
Sağ geleneğin bu vurguncu, kamu malı talanı yaparak sürdürdüğü bu tırnak içindeki "millete hizmet" on yıllardır sürüyor !
Mesele halka ait olan kamu kaynaklarını halk için, yatırımlarla halka hizmet olarak döndürüp sarıklı mücahitler olarak mütevazi hayatlar yaşamaktı..
Siz kamu malı talanı yapıp halkı yoksulluk içerisinde bırakıp kamu kaynaklarıyla 5 liralık işleri 10 liraya yaptırıp aradaki farklarla kendinizi zengin ettiniz !
Allah sorar bunun hesabını !
Devam muhafazakar sağcılar devam..
İnşaat Ya Resulullah devam !




FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
HABER ARA
YUKARI